TV 60 JAAR

Over 60 jaar televisie in Nederland

Welkom op tv60jaar.nl en welkom in 60 jaar Nederlandse televisiegeschiedenis. Op deze website vindt u een interactieve tijdlijn, gevuld met historisch audiovisueel materiaal uit 60 jaar Nederlandse televisie-geschiedenis. Ontdek het rijke verleden van de Nederlandse televisiegeschiedenis vanaf de eerste uitzending op 2 oktober 1951. Herbeleef historische actualiteitenprogramma’s, het eerste NOS (toen nog ‘NTS’) journaal en historische uitzendingen van Studio Sport.

Het materiaal op www.tv60jaar.nl is afkomstig van diverse collecties (zie 'Collecties') van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Publieke Omroep, Nationaal Archief/Spaarnestad Photo en EYE Film Instituut Nederland. Er zijn, naast materiaal van vele tv-uitzendingen, ook foto’s en filmfragmenten met tv-iconen uit 60 jaar Nederlandse tv te bewonderen.

Research & redactie
De selectie van onderwerpen en de beschrijvingen van de materialen zijn verzorgd door de redactie van de Beeld en Geluid wiki, bestaande uit Bas Agterberg, René Koenders, Brandon van Spall en Milou van Kooij. De Beeld en Geluid wiki is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid als onderdeel van het project Beelden voor de Toekomst. De wiki beoogt kennis over de collectie van Beeld en Geluid te ontsluiten. Centraal staan films, radioprogramma's en televisieprodukties die in het kader van Beelden voor de toekomst gedigitaliseerd worden (bron: Beeld en Geluid wiki).

Beelden voor de Toekomst
Alle materialen van deze archieven werden gedigitaliseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst. In het project Beelden voor de Toekomst redden vier instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek. TV60jaar.nl is daarvan één van de vele voorbeelden.

Stichting Nederland Kennisland zorgde samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid voor de realisatie van de website. De technische ontwikkeling van de tijdlijn gebeurde in samenwerking met TimeRime.com, leveranciers van tijdlijnsoftware.

www.tv60jaar.nl is tot stand gekomen met speciale dank aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Omroep Max en Best24.

logo's

1951-2011